BRAIN GYM – „A mozgás a tanulás kapuja”

A Brain Gym könnyed, egyszerű gyakorlatok sora, melyek a velünk született tanulási készségek felébresztését szolgálják. Nagy előnyük, hogy közülük sok szinte bárhol (iroda, iskola, munkahely, vagy akár a buszon utazás közben), bármikor elvégezhető. A gyakorlatok elvégzése egyik korosztály számára sem jelent gondot. Már néhány percnyi mozgás látványos eredményt hozhat, ami bizony jól jöhet egy-egy dolgozat, vizsga vagy nehezebb tárgyalás előtt.A mai felgyorsult világban a stressz, a mozgásszegény életmód, a kevés víz fogyasztás, a számítógép, televízió előtt töltött hosszú idő lekapcsolt állapotot hoz létre az agyban, ez megnehezíti a mindennapjainkat.

A módszert Paul  E. Denison iskolai tanár dolgozta ki, aki maga is diszlexiától szenvedett. Kutatásait 1969-ben kezdte. Azt tapasztalta, hogy tanítványai tanulási készsége jelentős mértékben fejleszthető mozgás által. A tanulás szempontjából egyik legfontosabb a folyamatos kapcsolat a racionalitást képviselő bal és az intuitív jobb agyfélteke között. Ennek fenntartásához adnak segítséget a megfelelő gyakorlatok. A test középvonalát keresztező mozgás, a bal és jobb agyfélteke összehangolásában vesz részt, az írás-, olvasás-, hallás-, beszédtevékenységet segíti, a mozgást harmonizálja. Az agy felső és alsó részének együttműködését az energiagyakorlatok javítják Ez a terület az érzelmek és a racionális gondolkodás összehangolásáért felelős. A nyújtógyakorlatok a felfogóképességünket fejlesztik a frontális és hátsó agyterületek összehangolásával.

A Brain Gym  a hozzá tartozó balanszokkal az Educational Kinesiology (Edu-K) részét képezi, könnyebbé teszi az élet bármely területén magunk elé tűzött cél elérését.


A módszer gyakorlataiból ízelítőt kaphatunk az "Alkalmazási lehetőségek a mindennapokban" pont alatt.

vissza